Home » култура-облекло

култура-облекло

Бит и култура

 

Традиционното народно облекло

 

Мъжкото облекло на дедите ни от Лева река и от Трънско спада към т.нар.белодрешковска носия.При нея горните дрехи се изработват от бяла вълнена материя/бело бало/ и се наричат „белетине”. Мъжката кошуля,обикновено памучна или конопена,е без везба.Типичните мъжки дрехи са две:брамче и бреневреци.Първата е дълга до коленете  безръкавна дреха с проста кройка-гръб и две предници,които се припокриват. Те са без яка и копчета. От дясната страна,над пояса,има  джоб с хоризонтален отвор,под пояса друг-с вертикален отвор. Драмчето е обшито по краищата с черни гайтани,носи се винаги препасано с червен или морав пояс, широк една педя.

Бреневреците_/вид панталони/ са ушити от същото бяло,както и дорамчето. Те са тясно прилепнали по краката,с високо врязани крачоли.Притягат сде с каиш, наречен „гащник”.Крачолите са общити с черен гайтан, разперени в така нар.пачии. Мъжете са обути в опинци/цървули/, а някои и в обувки. На главите си носят капа  /шапка/ от черна агнешка кожа.

Женското облекло се характеризира с къс,безракавен тесен сукман/литак/.Названието му идва от  тъканта/вълнена лита/,т.е. тънка тъкан,изработена  с две нищелки. Литакът е съшит от един плат,изрязан  по средата за провиране на главата/пазуке/.От двете страни са прищитиклинове, а по полите и пазвите-ефектна златосърмена украса.Женската носия не познава престилката. Литакът се препасва с дълъг и тесен колан с цветовете на дъгата,наричан „тканица” и се облича върху по-дълга от него кошуля/бяла памучна риза/ ,украсена по полите и ръкавите с ръчно изработени дантели. Чорапите са вълнени и шарени,стигащи до коленете. Обувките са опинци, а за празник се обуват и  цревье /обувки/. Жените носят бели или цветни тънки памучни  или копринени забрадки.

Специално внимание заслужава душевността и характерът на транчанина. Като далечна издънка на славянско племе,трънчани,включително и леворечани,се открояват с такива характерни черти като гостоприемство и услужливост, състрадание и милосърдие,всеотдайна любов към род и Родина,героизъм до жертвоготовност,предприемчивост и чувство за мярка,доблест и изключително свободолюбие, природна интелигентност и жажда за наука и просвета.

А какви духовни съкровища блестят в трънските народни песни,побрали най-съкровените копнежи на сърцето или пък с неподражаем хумор,осмиваш отделни човешки слабости…